Suplementacja i sport, zawsze w parze

Dodane: 07-07-2016 10:45
Suplementacja i sport, zawsze w parze Jednym z bardziej polecanych rodzajów suplementów jest białko serwatkowe. Produkty z tym białkiem można nabyć np. w białko serwatkowe sklep.

Jak zinterpretować BMI?

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała


Odżywki i dieta dla danego efektu

Odżywki trzeba sobie odpowiednio dobrać do swojego typu treningu. Osoby chcące spalić nieco tkanki tłuszczowej powinny zainwestować w spalacze tłuszczu oraz ewentualnie dietetyczne białka serwatkowe. Przy treningu na rzeźbę również należy ograniczyć tkankę tłuszczową, więc podobny zestaw może sprawdzić się i w tym przypadku.

Co do treningu na zwiększenie masy mięśniowej to tutaj warto zainwestować w kilka rodzajów białek. Po pierwsze przydadzą się białka, które mają długi okres wchłaniania, aby stale dostarczać tego budulca do mięśni, po drugie będą potrzebne białka serwatokowe. Ponieważ te najszybciej się wchłaniają i przyspieszają regenerację po treningu.


O typach odżywek

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.



© 2019 http://tvsat.warszawa.pl/